dunavmost.comНационалната електрическа компания (НЕК) е поискала с почти 20% по-скъп ток за

...
dunavmost.comНационалната електрическа компания (НЕК) е поискала с почти 20% по-скъп ток за
Коментари Харесай

НЕК поиска почти 20% поскъпване на тока

dunavmost.com

Националната електрическа компания (НЕК) е поискала с съвсем 20% по-скъп ток за бита и за дребните компании от 1 юли.

Това оповестява специализираният сайт 3e-news, като се базира на отчет на електрическата компания.

В него е записано, че прогнозната междинна покупна цена на тока за контролирания пазар от 1 юли е 151.52 лева за мегават и е по-висока от одобрената за настоящия интервал с 19.4%. Засега това е най-високото заявление, импортирано в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Оттам нито потвърдиха, нито отхвърлиха информацията. В края на месеца оферти за нови цени подадоха и трите ЕРП-та, които упорстват за покачване на цените сред 2 и 9%. Все още не са известни предложенията на АЕЦ " Козлодуй ", ЕСО и други, въпреки те да са импортирани в регулатора още в края на предишния месец.

Най-голямо нарастване са поискали от ЧЕЗ, а минимум - от " Енерго -Про ". ЧЕЗ предлага малко над 9% поскъпване на дневната цена, а ЕВН - 4%. По-скромни са от " Енерго -Про ", които залагат на покачване от 1.7%. От ЕВН желаят и повишаване на нощния ток със 7.1%, а " Енерго-Про " - с 4.16%. Каква смяна на нощната цена желаят от ЧЕЗ към момента не е известно.

В заявката си от НЕК признават, че приключват 2018 година на загуба от над 115 млн. лв.. Причината за това е загубата на арбитража против консултантите от " Уорли Парсънс " по делото за архитект-инженера за АЕЦ " Белене ". Токът трябва да нарастне и поради високите цени на въглеродните излъчвания, написа още в отчета. Отчетът на НЕК демонстрира, че компанията за поредна година не съумява да стопи задълженията си. Задълженията на сдружението към края на 2018 г. е 4 053 млн. лева, като са понижени с нищожните 0.3% по отношение на 2017 година

Интересно е, че НЕК не съумява да изплува даже и с преводите от фонд " Сигурност ", който бе основан точно за да подкрепя електрическата компания. Отчисления от 5% към него вършат всички производители на ток (дори и самата НЕК посредством " Язовири и каскади " ), а задачата е парите да се превеждат към електрическата компания, с цел да може тя да заплаща за скъпия ток от американските тецове, ВЕИ-тата и когенерациите. Справка на в. " Сега " сподели, че през 2015 година на НЕК са платени 183.2 млн. лева, а година по-късно сумата е повишена на 290.7 млн. лева През 2017 година от фонд " Сигурност " към НЕК са били преведени общо 504.8 млн. лв..

Новите цени на тока следва да бъдат разисквани в енергийния регулатор, който ще се вземе окончателното си решение в края на юни. Още от в този момент обаче шефът на КЕВР Иван Иванов съобщи, че в случай че има повишаване на ел.енергията, то ще бъде единствено с размера на инфлацията, която за 2018 година бе към 3%.

" Макар че в действителност е рано за прогнози, желая да уверя както битовите консуматори, по този начин и нестопанските, които са на контролиран пазар, че няма да има фрапантно нарастване на сметки, които те ще заплащат в новия регулаторен интервал ", съобщи Иванов.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР